Tenerife: Vakantie Informatie

De naam Tenerife komt voort uit de taal van de Guanchen en betekent 'witte berg'. Deze naam is overduidelijk gebaseerd op de hoogste berg van Spanje, de Pico del Teide. Deze 3718 meter hoge vulkaan ligt in het midden van het eiland en maakt deel uit van het nationale park dat ieder jaar vele duizenden bezoekers telt. De top is wisselend bedekt met sneeuw, gehuld in wolken of zwaveldamp. Tenerife is met 2354 km2 het grootste Canarische eiland en telt ongeveer 700.000 inwoners.

Bekijk hier de actuele Tenerife aanbiedingen

Het noorden van Tenerife is het dichtst bevolkt, vooral rond de hoofdstad Santa Cruz. Net als Gran Canaria wordt het eiland in twee klimaten gescheiden. Dit komt door de Teide. Het vochtige noordwesten is begroeid met tropische vegetatie en is geklimatiseerd met wijngaarden. Het zuiden is droog, heet en rotsachtig.

Tenerife leeft vooral van het toerisme dat wordt aangetrokken door de zon, stranden en schone lucht. Aanvankelijk verbleven de toeristen in het groene noorden maar al snel werd ook het zuiden ontdekt. Stranden werden hier aangelegd langs de rotsachtige kusten met behulp van het witte zand uit de Sahara. Hotels schoten de grond uit en groene oases werden aangelegd. Met succes, want vele toeristen verblijven nu in het zonnige zuiden. Vooral de badplaatsen Playa de las Américas en Los Cristianos zijn populair.

Vakantie Tenerife

Tenerife is gelegen tussen Gran Canaria en La Gomera en wordt ook wel het eiland van de 'eeuwige lente' genoemd. Na een paar uurtjes vliegen bevindt u zich al in een subtropisch klimaat waar u lekker kunt uitrusten en van de natuur kunt genieten. De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife. Het centrum van Santa Cruz bestaat uit oude wijken, moderne architectuur, verschillende boulevards en veel mooie parken. Als u genoeg heeft van de stad dan bent u in 'no time' op een prachtig strand.

Afhankelijk van waar u voor gaat, kunt u naar het noorden om te wandelen en de natuur te verkennen of naar het zuiden om vooral van de zon te genieten. De voor toeristen meest aantrekkelijke zijde van Tenerife is toch het zuiden, omdat hier een warmer en droger klimaat is. Door de vulkaanuitbarsting vindt u hier niet overal de witte bountystranden, hooguit waar deze door mensenhand zijn aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn Paya de las Teresitas en El Médano. Ook Los Cristianos is een resort met een aangelegd strand. Door toerisme is dit strand enorm gegroeid met veel restaurantjes, winkeltjes en cafeetjes.

De meeste stranden bestaan uit lavakiezeltjes of –zand en rotsen, dus denk aan de sandalen of slippers. Een strand dat zeker de moeite waard is het Playa de las Américanas, een vulkanisch zwart strand dat elk jaar bedekt wordt met een laag licht zand uit de Sahara. Puerto de la Cruz is de oudste badplaats van Tenerife aan de rotsachtige kust in het noorden. Door de rotsachtige structuur is niet echt van een strand te spreken maar dit is opgelost door een groot zwembadcomplex aan te leggen. Hier komen vooral de iets oudere toeristen.

Loro Parque is één van de toeristenattracties van Tenerife, een tropisch park met veel zoogdieren, vogels en prachtige drakenbomen. Ook zijn jaguars, een haaien-aquarium, gorilla's en een vistoren - tot acht meter gevuld met een school vissen - te bewonderen. Loro Parque verzorgt tevens shows met dolfijnen, zeehonden en papegaaien. Uiteraard heeft ook Tenerife een Nationaal Park, namelijk Parque Nacional del Teide. Hier bevind zich onder andere Las Canadas, de zeven zandplateaus die zijn ontstaan door het instorten van oude kraters. Ook het observatorium, de Izana-sterrenwacht, bevindt zich hier. Om de top van de vulkaan Pico del Teide te bereiken, dient een vergunning te worden aangevraagd.

Dolfijnen spotten kan tijdens een leuke boottocht. Gedurende deze bootreis zal nog gestopt worden om een duik te kunnen maken in de zee. Ook wordt een lekkere maaltijd geserveerd. Hierna zal de boot weer rustig terugvaren langs de rotsen van Los Gigantes. Voor de watersporters is genoeg te doen. Men kan duiken, (wind-)surfen (vooral bij het strand El Medano), waterskiën en zeilen. Bij het duiken heeft u de kans om pijlstartroggen en murenen zien. Daarnaast kan worden gedoken naar een wrak. Voor ongeveer 15 euro per uur huurt u al een bootje om zelf lekker rond te dobberen. Andere sporten die goed te beoefenen zijn, zijn golf en mountainbike.

Omdat nogal wat Nederlandse toeristen naar Tenerife komen, zijn in het uitgaansleven Nederlandse invloeden zichtbaar. Denk aan Café Amsterdam en de Flying Dutchman. Ook onze zuiderburen zijn niet vergeten, met Café Manneke Pis.

Foto’s van Tenerife

Populaire Tenerife accommodaties

Rural XQ Finca Salamanca 8.1
6 aanbieders
vanaf €475
H10 Conquistador 9
10 aanbieders
vanaf €598
Parque Santiago IV 8.3
6 aanbieders
vanaf €503

Bekijk alle 235 accommodaties in Tenerife

Ligging van Tenerife