El Hierro: Vakantie Informatie

Het kleinste en meest westelijk gelegen eiland van de Canarische archipel is El Hierro. Met zijn geringe oppervlakte van 278 km2 wordt het ook wel La Isla Chiquita genoemd, oftewel het kleine eiland.

Bekijk hier de actuele El Hierro aanbiedingen

Circa 50.000 jaar geleden trof een aardbeving het eiland waardoor in het noorden een derde van het eiland afbrak en in de oceaan verdween. Dit bepaalt de vorm van het eiland en de baai El Golfo markeert de plek waar deze breuk plaatsvond. El Hierro is een bergachtig eiland met ongeveer vijfhonderd vulkanen. Voordat het eiland werd ingenomen door de Spanjaarden bestond het uit zogenoemde Bimbache-stammen. Deze stammen werden later slaven en de kolonisten eigenden zich het land toe.

Het eiland leeft voornamelijk van de landbouw en de visserij. Bananen, druiven, amandelen, perziken, aardappelen en tomaten worden op dit vruchtbare eiland geteeld. De zuidkust houdt zich vooral bezig met de visserij. Toerisme is op El Hierro niet zo ontwikkeld. De weinige accommodaties worden vooral bezet door de bewoners van andere eilanden. Ook industrie is hier niet te vinden, maar wel ambachten zoals pottenbakken, weven en houtsnijden. Hierdoor, en ook door volksmuzikanten en dansers, weet de bevolking een bijzondere sfeer te scheppen.

Vakantie El Hierro

La Villa de Santa Maria de Valverde is de volledige naam van de hoofdstad van El Hierro. Deze stad ligt tegen een altijd groen blijvende helling, vandaar de naam. Veel bezienswaardigheden zijn hier niet, maar het is een gezellig en rustig stadje.

Circa 10 km naar het noordoosten ligt Tamaduste, het favoriete strand ven de bevolking dat is gelegen in een inham. Acht kilometer noordelijker liggen enkele natuurlijk poelen in vulkanisch gesteente, Charco Manso. In Frontera, de één na grootste plaats, wordt de Vina Frontera wijn gemaakt die beroemd is op de gehele Canarische archipel. El Sabinar is bekend door de jeneverbes (Sabina).

Op een plek die Lagartario heet, wordt een zeldzaam soort reuzenhagedis (1,5 meter) gekweekt die alleen op El Hierro voorkomt. Deze hagedissoort is in het wild uitgestorven. Daarom is sinds 1975 in een beschermde omgeving een kweekprogramma gestart. Voor een bezoek moet u een aanvraag indienen in het stadhuis van Tigaday.

Playa de Verodal is een klein roestkleurig (vulkanisch) strand aan de voet van een klif. Het wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van het eiland. Let ook op de bijzondere bomen. Door de sterke Atlantische wind zijn de stammen verweerd en verwrongen tot de meest bizarre vormen.

Foto’s van El Hierro

Ligging van El Hierro